mandag 27. oktober 2014

Alt det gode

I det siste har jeg vært mer aktiv på en lchf-gruppe på Facebook. Og jeg begynner å se noen pussigheter som alle de ferskeste lchf'erne tydeligvis må gjennom. Etter nærmere fem år på lavkarbo, og snart fire på lchf vil jeg gjerne dele noe jeg føler sterkt for.

Mange strever med spørsmål som;

"Men hva kan i alle dager jeg spise da?"

Frida: LCHF-bloggen
 Og det er vel egentlig det spørsmålet som gjør noen forutinntatt ovenfor LCHF i utgangspunktet. Men jeg tror ikke at det er et problem som er spesielt for lchf, det er et problem for hele samfunnet. Det ble ganske merkbart da Helene i Puls lanserte sitt eksperiment "Smart Fat, Slow Carb", et eksperiment jeg personlig syntes var ganske fornøyelig. (Selv om det ikke er LCHF.) Folk vet ikke hvordan de lager mat lenger, de spiser bare tall. Bare se på de formlene folk slenger rundt seg med fordeling av kalorier på næringsgrupper når de sverger til ulike dietter. Formlene er indikatorer, men bare en veldig liten bit av sannheten.

Kostholdet vårt er så mye mer enn kalorier! Kostholdet vårt er vitaminer og mineraler, fiber, antioksidanter og variasjoner over dem. Grønnsaker har blitt avspist som kjedelig mat veldig lenge. Men de bør faktisk være den største delen av kostholdet vårt. Ja, med lchf også! Bare se på lista til Bama med grønnsaker som har lavt innhold av karbohydrater. Det er jo et hav av muligheter! I tillegg tilbyr Bama gode beskrivelser av tilberedning hvis du ikke kjenner grønnsakene. Virkelig: Bama er en skattekiste!
Bama

Istedenfor å ha en svett gulost i kjøleskapet som du tenker på som "ost", kan du kanskje ha fire/fem fete oster med ulike smaker. Ha seterrømme, creme fraiche og fløte tilgjengelig. Fet kokosmelk, ulike oljer. Sjekk ferskdisken på Ica etter sesongens fisk, det finnes masse gode tips på nettet om hvordan du tilbereder dem. Og betjeningen er ofte villige til å rense fisken for deg, hvis du kommer utenom rushet. Plukk med deg et bredt utvalg av nøtter og frø på din neste handlerunde. Hopp ned i frysedisken og rask med deg et utvalg av de små, grønne posene.

Drit i ferdiglagde spesialprodukter merket med lavkarbo. De er laget av en karbohydratfiksert industri uansett, bare se på såkalte lavkarbopølser! Drit i lchf-produkter. Lag ting sjøl. Det er en overgang, men det er mye mer spennende. Det er først når du begynner å bruke råvarer at du lærer om deg sjøl og hva kroppen din trives med. Og om hvordan smaken din utvikler seg når du har droppet alt sukkeret og stivelsen. Titt på lchf-bloggen til Frida for en god start. Finn deg noen kjappe måltider du liker, så du slipper å inngå kompromisser når du er sliten.

Drikk vann, tøy og bøy, spis grønnsakene dine. Det er så mye god der ute. Lykke til!



Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar